Τα πάνω-κάτω στο ποδόσφαιρο

Η υπόθεση Μποσμάν ήταν η αιτία να μην ξέρουν οι φίλαθλοι σε ποια γλώσσα να φωνάξουν τα συνθήματα στο γήπεδο. Από τότε που ο Βέλγος παίκτης δικαιώθηκε και έγινε κανόνας πως κάθε παίκτης της Ε.Ε. μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε ομάδα κράτους - μέλους, το εθνικό ποδόσφαιρο πήρε την κατηφόρα. Εθνικές ομάδες δεν μπορούν, καν, να σχηματίσουν ενδεκάδα, ενώ σύλλογοι ολόκληροι έχουν δύο, τρεις, το πολύ τέσσερις παίκτες από τη χώρα τους και στηρίζονται, κυρίως, σε Αφρικανούς, Ασιάτες και Λατινοαμερικανούς παίκτες. Τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά τη λύση, σε συνεργασία με τη FIFA και, με εισήγηση πενταμελούς επιτροπής νομικών, την οποία ονομάζει "Επιτροπή Σοφών", ετοιμάζεται να ξαναφέρει τα πάνω-κάτω στο ποδόσφαιρο, μπας και επανέλθει το κεφάλι στη θέση του: θα υιοθετήσει τον κανόνα των 6+5.
Τι λέει αυτός ο κανόνας; Ότι μία ομάδα πρέπει να έχει, στην ενδεκάδα της, έξι παίκτες που να μπορούν να αγωνιστούν στην αντίστοιχη εθνική! Δηλαδή, στην ενδεκάδα μιας ελληνικής ομάδας, οι έξι να είναι... Έλληνες; Εύκολο; Μη βιαστείτε να πείτε ναι. Δείτε, πρώτα, τα ρόστερ των περισσότερων ομάδων της Σούπερ Λίγκας κι αν βρείτε έξι μαζεμένους Έλληνες στις 24άδες, τα ξαναλέμε!
"Ο αριθμός των παικτών που δεν μπορούν να επιλεγούν για να παίξουν σε μια εθνική ομάδα, μπορεί να ρυθμιστεί και να περιοριστεί, εφόσον ο κανόνας 6+5 είναι συμβατός με την Κοινοτική νομοθεσία", ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου, που οργάνωσε η FIFA, στις Βρυξέλλες, οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι νομικοί ειδήμονες Καθηγητές Battis από το Βερολίνο και Fleiner από το Φράιμπουργκ. Επικεφαλής της ομάδας σύνταξης της έκθεσης, που έγινε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ΙΝΕΑ), είναι ο Καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ συνεργάστηκαν επίσης ο Καθηγητής Lopez Pina από τη Μαδρίτη και ο Καθηγητής Ridola από τη Ρώμη.
Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η FIFA στους εκπροσώπους των ΜΜΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συμμετοχή της ομάδας των Καθηγητών που συνέταξαν την έκθεση (δεν παραβρέθηκε ο Δημήτρης Τσάτσος για λόγους υγείας) και των ευρωβουλευτών Μανώλη Μαυρομμάτη και Ίβο Μπέλετ, εισηγητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ποδόσφαιρο, ο Έλληνας ευρωβουλευτής της ΝΔ υποστήριξε μεταξύ άλλων και τα εξής:
"Υποστηρίζουμε την αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση του αθλητισμού. Σε καμία όμως περίπτωση οι διεθνείς ομοσπονδίες δεν μπορούν να υποκαθιστούν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Επιτροπών του. Χρειάζεται συνεργασία και όχι μονοπωλιακός χαρακτήρας στις αποφάσεις. Η "Λευκή Βίβλος για τον Αθλητισμό" αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα αναγνώρισης του αθλητισμού στην ΕΕ και σε νομικό πλαίσιο, χάρη στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη. Κάτω από το πρίσμα αυτό, χρειάζεται συναίνεση και πνεύμα κατανόησης και αλληλεγγύης εκατέρωθεν για να φθάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από τη βελτίωση των σχέσεων αθλητισμού και πολιτειακών αρχών".
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία κατέθεσε ο Μ.Μαυρομάτης, "η υπόθεση Μπόσμαν είχε ως επακόλουθο τη δημιουργία φαινόμενων αθλητικής και οικονομικής συγκέντρωσης, τα οποία συνεχίζονται έως τις μέρες μας. Στο πιο υψηλό επίπεδο, διαπιστώνουμε ότι το 65% των ποδοσφαιριστών των εθνικών λιγκών δεν μπορεί να παίξει στην εθνική ομάδα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας ενώ το 50% των παικτών αυτών δεν θα μπορούσαν να παίξουν στην εθνική ομάδα καμιάς χώρας της ΕΕ.
Οι "πέντε σοφοί", αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι έχει σημάνει κοινωνικός συναγερμός εξαιτίας της εξάπλωσης του φαινομένου διακίνησης νέων παικτών από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική στις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες. Το φαινόμενο αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα και τη σύσταση των εθνικών ομάδων, η οποία εξαρτάται από την εκπαίδευση των γηγενών νέων ποδοσφαιριστών μέσα στις ομάδες.
Βασικός στόχος του κανόνα 6+5, σύμφωνα με τους Καθηγητές είναι η δημιουργία και η διασφάλιση ύπαρξης ενός ανταγωνισμού, σε αθλητικό επίπεδο. Η θεμελιώδης ιδέα είναι ότι "ο αθλητισμός πρέπει να παραμείνει αθλητισμός". Οι αθλητικές ανισότητες θα μειωθούν, ο καθαρός αθλητικός ανταγωνισμός θα παραμείνει σε πρώτο πλάνο και η εκπαίδευση των νέων ποδοσφαιριστών θα παρακινηθεί. Επίσης, ο κανόνας 6+5 συμβάλλει στην προστασία των εθνικών ταυτοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη το ποδόσφαιρο σαν στοιχείο της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι "πέντε σοφοί" υπογράμμισαν την εταιρική αυτονομία της FIFA, που προέρχεται από το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων μιας παγκόσμιας ομοσπονδίας. Ο κανόνας 6+5 είναι επομένως δικαιολογημένος, στο πλαίσιο της ύπαρξης περιορισμών. Η έκθεση αυτή είναι επομένως η απόδειξη ότι ο κανόνας αυτός είναι απόλυτα σύμφωνος με τις διατάξεις του δικαίου για τον ανταγωνισμό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις