Αλλαγές στα τυχερά Ιντερνετικά παιχνίδια!


Αλλάζει το τοπίο στα ιντερνετικά τυχερά παιχνίδια. Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία (544 ψήφοι υπέρ, 36 κατά και 66 αποχές) έκθεση στην οποία προβλέπεται τα έσοδα από τα παιχνίδια αυτά να διατίθενται σε κοινωφελείς σκοπούς! Με τον τρόπο αυτό είναι στον αέρα, στην ουσία, τα έσοδα αρκετών ιντερνετικών εταιριών, που δραστηριοποιούνται στο "ποδοσφαιρικό στοίχημα" -και τα οποία έσοδα υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ το χρόνο! Μάλιστα, σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο για τον αθλητισμό, που ισχύει από τον περασμένο Μάιο, η κάθε χώρα - μέλος ρυθμίζει τα των τυχερών παιχνιδιών "ανάλογα με την κουλτούρα της"!
Η έκθεση σχετικά με την αξιοπιστία των τυχερών παιχνιδιών στο Διαδίκτυο, περιλαμβάνει και τροπολογίες των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλη Αγγελάκα και Μανώλη Μαυρομμάτη, με τις οποίες:
- αναγνωρίζεται ότι τα έσοδα από τα κρατικά τυχερά παιχνίδια είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων των αθλητικών οργανώσεων,
- τα κράτη μέλη καλούνται να διασφαλίσουν ότι τα κέρδη που προκύπτουν από τα τυχερά παιχνίδια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κοινωφελείς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς χρηματοδότησης της παιδείας, της υγείας, του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού και του πολιτισμού.
H έκθεση για την αξιοπιστία των τυχερών παιχνιδιών στο Διαδίκτυο όπως και η Λευκή Βίβλος για τον Αθλητισμό, που εγκρίθηκε το Μάιο από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τα κράτη μέλη έχουν έννομο συμφέρον και επομένως το δικαίωμα να ρυθμίζουν και να ελέγχουν τις αγορές των τυχερών παιχνιδιών στην επικράτειά τους, ανάλογα με τις παραδόσεις και την κουλτούρα της κάθε χώρας(θέση που είχε υποστηρίξει ο ΟΠΑΠ, αλλά και η UEFA, δια στόματος Μισέλ Πλατινί).
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να καταγράψουν την έκταση και την ανάπτυξη των αγορών τυχερών παιχνιδιών στο Διαδίκτυο στις επικράτειές τους καθώς και τις προκλήσεις που προκύπτουν από αυτά. Με τον τρόπο αυτό, θα διευκολύνεται η προστασία των καταναλωτών από τον εθισμό, την απάτη, τη νομιμοποίηση χρημάτων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες αλλά και από τυχόν "στημένα" παιχνίδια. Στην έκθεση για τα τυχερά παιχνίδια στο Ίντερνετ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να σέβονται τη νομοθεσία του κράτους μέλους όπου παρέχουν την υπηρεσία τους και όπου διαμένουν οι καταναλωτές στους οποίους απευθύνονται.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα τυχερά παιχνίδια στο Διαδίκτυο ή στα κινητά τηλέφωνα αντιστοιχούν στο 5% περίπου της συνολικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην ΕΕ, με τα ακαθάριστα έσοδα από τα παιχνίδια να αγγίζουν σχεδόν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις